Tuesday, November 29, 2011

Terima Kasih Allah

alhamdulillah.. November 2011 mencipta satu sejarah dalam hidup saya. tak terungkai dengan kata-kata bagaimana nak meluahkan dengan patah perkataan.. sungguh, saya tak dapat berkata-kata. satu demi satu rezeki dan 'hadiah' daripada Allah swt. membuatkan saya tersentak dan tersedar sejenak.... banyak yang Allah beri..., tapi berapa banyak saya bersyukur??

November 2011.., bertepatan dengan Tahun Baru Islam... dengan azam baru.., dengan tekad baru.. SAYA ADA 5 AZAM :

  1. Berazam untuk mendekatkan diri kepada Allah.., solat di awal waktu.., perbanyakkan solat sunat..., perbanyakkan amal ibadah.. dan mahu mencari 'PAHALA PASIF' demi bekalan yang berpanjangan.., bak kata CikWa
  2. Berazam untuk bertekad CEMERLANG demi EzzKids :) EzzKids baru sahaja 'lahir' dalam dunia perniagaan ini. semoga 'tukang cuci' EzzKids terus kuat..tabah...dan suksesss...
  3. Berazam untuk menjadi ISTERI yang terbaik untuk suami tercinta... IBU yang dirindui untuk anak-anak.. Ezz Ameera Dania & Ezz Ammar Rayyan..
  4. Berazam untuk BEBASKAN diri daripada belengkung huttssss... huhu... nak settle kan 'kad berhantu' itu... alhamdulillah memang dah tak 'garitttttt' dah kad berhantu tu...
  5. Dan....target... MISI utama... Work At Home Mom.. (hehehe, dulu azamnak jadik kakitangan kerajaan yang berintegriti..tapi tu dah 'dibelakangkan' untuk misi WAHM).. target sebelum Dania masuk sekolah umur 4 tahun nanti, ibu dah boleh uruskan dania 24 jam..pegi sekolah ibu hantar..balik sekolah ibu boleh ambil...hihi
kenapa saya kata Novemver 2011 mencipta sejarah lagiiiii dalam kamus hidup saya...

  • alhamdulillah.., walau pelbagai rintangan dilalui, akhirnya...... One Stop Breastfeeding & Parenting Store, beralamat di Lot 2-1-9, Ground Floor, Wawasan Plaza, Kota Kinabalu... jom jom singgah jomm...

  • 28 November 2011.. setelah penat lelah selama 4 tahun.., akhirnya berjaya memperoleh segulung Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Ekonomi Sumber Manusia) di UMS.. daripada anak dara tranggg tangg tanggg... menjadi isteri.. mengandung... bersalin saat2 exam...masih mampu bekalkan dania dgn air susu ibu walaupun menghadiri kelas sehari suntuk...


pakej konvokesyen : segulung ijazah + dania + rayyan hihihi


dan bulan ini juga merupakan ulangtahun ezz ammar rayyan yg ke 365 hari.. semoga menjadi anak yang soleh.. pemimpin Islam yang bertakwa kepada Allah swt dan semoga cemerlang dunia & akhirat nak....


nota : hati ibu masih bervunga riang.... (*_^)

Sunday, November 13, 2011

EzzKids Store - in the making..

as salam..
syukran ya Allah.. hanya pada Mu aku bersyukur.
EzzKids - One Stop Breastfeeding & Parenting Store sedang dalam 'pembikinan'. Semoga ianya berjalan lancar. berat.. sungguh verat berat rasanya ingin memikul tanggungjawab ini. sungguh... ibu tidak mampu.. namun demi penyebaran ilmu penyusuan susu ibu.., ibu melangkah untuk berkongsi bersama ibu2 di luar sana.. berkongsi satu rasa yang sama... berkongsi satu azam yang sama... berkongsi satu niat yang sama.. iaitu ingin menyusukan anak2 selagi ada TITISAN KASIH daripada air susu ibu... :)

Coretan 'pembikinan' EzzKids Store ibu gambarkan dengan gambar2 ini. 'wajah' permulaan EzzKids :)







Friday, November 11, 2011

Hadiah Untuk Ibu & Rayyan : e-Cert for MMPS One-Minute Simultaneous Breastfeeding

anda sudah baca cerita 1-Minit Penyusuan Bayi Serentak kat sini??? kitaorang di Support Group Susu Ibu Sabah juga tidak mahu ketinggalan untuk 'menyemarakkan' lagi semangat bf di hati ibu-ibu di sabah :)

alhamdulillah~ hari ini ibu rasa sangat dihargai. terima kasi yang tidak terhingga kepada MMPS : Mother-to-Mother Peer Supporter, Penang di atas anjuran aktiviti yang bisa 'menyuntik' semangat BREASTFEEDING dalam jiwa setiap ibu-ibu menyusu yang lain. hari ini ibu rasa sangat-sangat dihargai kepada menerima e-Cert ini
*
*
*

semoga dengan sekeping sijil ini, ia mampu meningkatkan hormon OKSITOSIN dalam ibu memperjuangkan penyusuan susu ibu **


10 FACTS ON BREASTFEEDING

Menurut WHO - World Helath Organization : BREASTFEEDING/PENYUSUAN SUSU IBU ialah satu-satunya cara TERBAIK untuk memastikan anak2 membesar dengan sihat. Bayi yang kurang mendapatkan susu ibu untuk tempoh 6 bulan pertama menyumbang kepada lebih 1 Juta kematian kanak-kanak setiap tahun. Di peringkat global, kurang daripada 40% bayi yang mendapat air susu ibu secara eksklusif.. sangat sedih melihat peratusan yang sangat2 pendek rendah itu :).. heeeyarrkk.. chao ibu-ibu di luar sana.. kita naikkan lagi % itu..

kat sini adalah full article yang di kidnap plagiat daripada website WHO

1. WHO strongly recommends exclusive breastfeeding for the first six months of life. At six months, other food
should complement breastfeeding for up to two years or more. In addition:
  • breastfeeding should begin within an hour of birth;
  • breastfeeding should be "on demand", as often as the child wants day and night; and
  • bottles or pacifiers should be avoided
2. Health benefits for infants
Breast milk is the ideal food for newborns and infants. It gives infants all the nutrients they need for healthy development. It is safe and contains antibodies that help protect infants from common childhood illnesses - such as diarrhoea and pneumonia, the two primary causes of child mortality worldwide. Breast milk is readily available and affordable, which helps to ensure that infants get adequate sustenance.
3. Benefits for mothers
Breastfeeding also benefits mothers. The practice when done exclusively often induces a lack of menstruation, which is a natural (though not fail-safe) method of birth control. It reduces risks of breast and ovarian cancer later in life, helps women return to their pre-pregnancy weight faster, and lowers rates of obesity.
4. Long-term benefits for children
Beyond the immediate benefits for children, breastfeeding contributes to a lifetime of good health. Adults who were breastfed as babies often have lower blood pressure and lower cholesterol, as well as lower rates of overweight, obesity and type-2 diabetes. There is evidence that people who were breastfed perform better in intelligence tests.

5. Why not infant formula?
Infant formula does not contain the antibodies found in breast milk and is linked to some risks, such as water-borne diseases that arise from mixing powdered formula with unsafe water (many families lack access to clean water). Malnutrition can result from over-diluting formula to "stretch" supplies. Further, frequent feedings maintain the breast milk supply. If formula is used but becomes unavailable, a return to breastfeeding may not be an option due to diminished breast milk productio

6. HIV and breastfeeding
For HIV-positive mothers, WHO recommends exclusive breastfeeding for the first six months unless replacement feeding is:
  • acceptable (socially welcome)
  • feasible (facilities and help are available to prepare formula)
  • affordable (formula can be purchased for six months)
  • sustainable (feeding can be sustained for six months)
  • safe (formula is prepared with safe water and in hygienic conditions).
7, Regulating breast-milk substitutes

An international code to regulate the marketing of breast-milk substitutes was adopted in 1981. It calls for:
  • all formula labels and information to state the benefits of breastfeeding and the health risks of substitutes;
  • no promotion of breast-milk substitutes;
  • no free samples of substitutes to be given to pregnant women, mothers or their families; and
  • no distribution of free or subsidized substitutes to health workers or facilities.
8. Support for mothers is essential
Breastfeeding has to be learned and many women encounter difficulties at the beginning. Nipple pain, and fear that there is not enough milk to sustain the baby are common. Health facilities that support breastfeeding - by making trained breastfeeding counsellors available to new mothers - encourage higher rates of the practice. To provide this support and improve care for mothers and newborns, there are now more than 20 000 "baby-friendly" facilities in 152 countries thanks to a WHO-UNICEF initiative.
9. Work and breastfeeding
WHO recommends that a new mother should have at least 16 weeks of absence from work after delivery, to be able to rest and breastfeed her child. Many mothers who go back to work abandon exclusive breastfeeding before the recommended six months because they do not have sufficient time, or an adequate place to breastfeed or express and store their milk at work. Mothers need access to a safe, clean and private place in or near their workplaces to continue the practice.
10. The next step: phasing in new foods
To meet the growing needs of babies at six months of age, complementary foods should be introduced as they continue to breastfeed. Foods for the baby can be specially prepared or modified from family meals. WHO notes that:
  • breastfeeding should not be decreased when starting complementary feeding;
  • complementary foods should be given with a spoon or cup, not in a bottle;
  • foods should be clean, safe and locally available; and
  • ample time is needed for young children to learn to eat solid foods.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...