Thursday, May 31, 2012

CLOTH DIAPER - Kenapa Jimat ??


Keputusan untuk menggunakan Cloth Diapers adalah suatu keputusan yang besar seperti Breastfeeding(BF) iaitu memilih 'kesusahan' walaupun ada yang lebih senang (seperti Disposable diapers & susu formula). Dan pastinya keputusan yang anda sebagai ibu (atau bapa) lakukan setelah mempertimbangkan beberapa faktor.

Sila baca info di bawah dengan teliti. Selepas difahami, baru buat keputusan samada untuk membeli atau tidak. Ini untuk kebaikan anda sendiri dan kami mahu anda betul-betul faham apa yang anda mahukan untuk anak-anak anda.
A) Mengapa perlu guna Cloth Diapers.. 

- Cloth Diaper ni memang sama prestasinya seperti PAMPERS atau Lampin Pakai Buang /Disposable Diper. 

1. JIMAT wang. Penggunaan lampin pakai buang merupakan kos berterusan dan sangat mahal, lebih-lebih lagi bagi keluarga yang mempunyai lebih dari seorang anak kecil yang memakai lampin manakala anda boleh menggunakan lagi CD yang sama jika anda mempunyai ramai anak atau ingin menambah bilangan ahli keluarga. mari kita kira:

Kos menggunakan Dispo Diapers sehari katakan 6 kali,
dan katakan harga sekeping DD ialah RM0.60 
RM0.60 X 6 = RM3.60 sehari
  RM3.60 X 365 hari=RM1314 setahun
  RM1314 X 3 =RM3942 untuk 3 tahun   

Kos belian Cloth Diapers berharga RM45    
 Beli 10 helai : 10 x RM45 = RM 450
 Beli 20 helai : 20 x RM45 = RM 900

* lebih banyak stok CD anda lebih tahan lama, kerana lambat lusuh 
Jimat kerana boleh digunakan untuk anak seterusnya.
Jimat juga kerana boleh digunakan dari saiz S, M dan L

 2. Bayi akan cepat belajar membuang air di tandas. Bayi yang menggunakan lampin kain juga akan lebih cepat membezakan antara basah dan kering kerana walau pun bahagian dalam lampin kain (fleece) ini sentiasa kering dan selesa, masih ada kedinginan semulajadi berbanding lampin pakai buang. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai lampin pakai buang memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan, sedangkan bayi yang memakai lampin kain masanya lebih singkat iaitu sehingga setahun lebih awal. Ini sangat menjimatkan kerana anak anda akan cepat belajar membuang air sendiri di tandas. (Earlier Potty Training)

3. Dari segi keselesaan dan kecantikan, lampin kain zaman moden ini juga ternyata lebih cantik dipandang kerana ia datang dalam pelbagai rekaan, warna dan corak. Fitting dan cuttingnya juga lebih cantik dan kemas serta selesa dipakai berbanding lampin pakai buang. Cara pemakaiannya juga sangat mudah, sama seperti lampin pakai buang. Ia sangat mudah dibasuh dan mudah kering kerana ia di perbuat dari kain yang ringan, lembut, selesa dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk kulit si kecil anda.

4. Boleh kurangkan masalah kesihatan anak kerana tiada kesan bahan kimia merbahaya. Selain itu Cloth Diapers ini boleh mengelakkan masalah ruam bayi. ramai orang merasakan lambat tukar diapers boleh menyebabkan rashes. tapi sebenarnya bahan kimia di dalam diapers itu ditambah dengan diapers yang lambat ditukar yang menyebabkan rashes. Berbanding dengan CD, walaupun anda malas menukar CD(biarkannya lenjun basah) tiada sebutir rashes pun yang akan timbul. CD juga bagus untuk bayi yang berkulit sensitif. 

5. Sampah PAMPERS yang memang melambak di rumah dapat dielakkan (Mesra Alam). Disposable diapers adalah penyumbang kepada sampah sarap dan pencemaran di muka bumi ini. Save the earth with Cloth Diaper! Kurangkan pencemaran & back to nature..hehhehe..sampah disposable diaper ambil masa 500 tahun untuk lupus.

6. Free Size memang sesuai sangat sebab budak-budak umur 3 tahun ke atas memang dah kurang pakai lampin (puratanya pakai malam saja).

7. Luaran produk saya tak kisah sangat yang penting berkesan, Tapi Cloth Diaper ni ada banyak design dan warna yang menarik. Jadi ini satu bonus pada saya, kira nampak SEMPOI la. Seluar dalam pun tak payah nak dipakaikan, kurang sikit benda yang nak di basuh.
Jangan terperanjat. Saya juga pada mulanya seperti anda. Mengapa perlu bertukar semula ke lampin kain sedangkan lampin pakai buang banyak terdapat di pasaran dan sangat mudah digunakan?

Fikirkanlah, adakah anda rela memakai pakaian yang dibuat dari kertas dan plastik sedangkan anda mempunyai pilihan memakai pakaian dari kain yang cantik, selesa dan tahan lasak? Sekiranya anda memilih untuk memakai kain, mengapa tidak anak kesayangan anda? Berfikir dan bertindak bijaklah mulai sekarang dengan memilki lampin kain moden yang sangat mudah digunakan, selamat dan sangat menjimatkan

Wednesday, May 30, 2012

Nota EzzKids

bismillah...

alhamdulillah.., permulaan kepada perkongsian ilmu penyusuan susu ibu di buat pada sekeping flyers ini... semoga point simple dapat memberi manfaat kepada ibu-ibu yg disayangi :)

sayang korang Allah... sayang ilmu penyusuan susu ibu kerana Allah... semoga perkongsian sedikit ilmu dapat dijadikan bekalan di akhirat kelak...



Tuesday, May 29, 2012

Master In Breastfeeding wif Ezz Ammar Rayyan

*toingggg ~ mode kembali berblogger :

salam.. bismillah...


agak2 perlu samak tak blog ibu nih..hehe.. lama ditingalkan :) insyaAllah nak kembali berkongsi ilmu penyusuan dalam blog ibu ni.

mode shukeeee sbb adik rayyan dah genap 1 tahun 6 bulan pada 23 jun 2012 baru2 nih... maknanya 6 bulan lagi perjalanan penyusuan susu ibu bersama adik rayyan + masih direct bf sampai adik wean off sendiri.... opppssss, perlukah generasi penyambung moment indah mengepam ibu?. hihihi... insyaAllah.. ibu dan ayah sedang berusaha

bagaiman corak penyusuan rayyan pada usia ini? Alhamdulillah, ibu masih bekalkan ebm 4oz X 2  botol sehari. kadang rayyan minum. kadang balik rumah, ebm masih dalam kedudukan asal. adik rayyan tak sentuh pun. sebab adik banyak makan makanan keluarga. adik banyak minum jus, fresh milk, dll. tapi bila ibu balik, adik rayyan akan terus bergayut kat ibu :) comel sungguh keletah itu. ibu takut bila adik rayyan wean off nanti..., ibu akan merindui moment indah ini.

apa pulak corak penyusuan kakak dania? Hihihi, anak dara yg berusia 3 tahun 5 bulan ini juga makin kerap nak breastfeed :) ibu tak kisah lah.... ibu shukeee...

apa2pun., yg penting kita enjoy moment indah ibu. orang kata, penyusuan susu ibu merupakan pelaburan masa hadapan. labur hanya 2 tahun penuh, profit nya akan nampak dalam jangka masa yang panjang, insyaAllah....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...