Friday, July 28, 2017

Alatan Jahitan

Teks : Zainab Norazman
Foto : Google

Entri #100

Bagai petani tanpa cangkul. Seorang nelayan tanpa pukat. Ya, begitu juga tukang jahit tanpa peralatan menjahit. Nadi utama kepada tukang jahit dan tukang sulam ialah sebuah mesin jahit atau mesin sulam. Dan perlatan-peralatan jahitan sebagai pelengkap.

Peralatan Jahitan


Alatan jahitan saya kategorikan kepada beberapa bahagian berikut :

+ Alatan mendraf; pembaris sesiku dan pembaris melengkung.

+ Alatan menanda; pensil penanda, kapur penanda, roda surih, dan karbon tukang jahit.

+ Alatan mengukur; pita ukur dan pembaris.

+ Alatan menggunting; gunting dan snipper.

+ Alatan menjahit; mesin jahit dan jarum tangan.

+ Alatan menekan; seterika dan bod seterika.

+ Alatan lain; jarum peniti, threader, jidal dan peretas.

InshaAllah, saya akan ceritakan setiap daripada bahagian di atas dalam entri seterusnya.

Jemput baca lagi ya.


Thursday, July 27, 2017

Jenis Jahitan Asas

Teks : Zainab Norazman
Foto : Google

Entri #99

Bismillah. Saya memulakan sesi ulangkaji dalam Kelas Asas Blog Penulisan di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) dengan azam berkongsi tentang dunia jahitan dan sulaman. Semoga Allah mengizinkan juga untuk saya berkongsi tentang dunia buku dan dunia penulisan blog di dalam ruangan ini. Ini adalah nafas baru yang mahu dikongsikan. Semoga ia memberi manfaat buat semua pembaca.

Sejenis model mesin jahit kaki. Banyak nilai sentimental yang ada pada mesin jahit ini.


Sebagai permulaan, kita bermula dengan cerita asas jahitan.

Saya teringat pula sewaktu pertama kali terjebak dalam dunia jahitan ini. Waktu itu, saya sedang bercuti sekolah. Usia baru menginjak ke umur 12 tahun. Masih anak hingusan yang suka menangkap belalang dan bermain di tepi perigi rumah masa itu. Namun seawal usia itu, saya sudah mula 'bekerja' membantu Makcik Mas di kedai jahitnya. Makcik Mas ialah adik ipar mak yang tinggal bersebelahan rumah saya masa itu.

Pada awalnya, Makcik Mas hanya meminta saya membantunya untuk seterika baju kurung yang telah siap dijahit dan menggantungnya cantik-cantik sebelum diambil oleh pelanggan. Saban hari, Makcik Mas memberi kepercayaan kepada saya untuk membantunya menggunakan mesin jahit tepi untuk menjahit tepi kain baju kurung yang telah dipotong mengikut ukuran pelanggan.

Maka, bermula daripada situ, saya terjebak dalam dunia jahit menjahit ini. Pada asalnya untuk membantu Makcik Mas. Dalam masa yang sama, saya juga mendapat habuan sedikit gaji sebagai tambahan belanja cuti sekolah masa itu. Hehehe. Agak lumayan juga sehingga boleh membeli sepasang kasut sekolah baharu untuk memasuki ke sekolah menengah.

Panjang pula mukaddimah asas jahitan ini.

Baiklah, saya teruskan dengan lebih serius lagi.

Sebagai asas, kita perlu mengetahui tentang jenis-jenis jahitan.

1. Jahitan jelujur.


Jahitan jelujur
  
Jahitan jelujur kasar ini menyambungkan dua atu lebih kepingan kain. Ia hanyalah sebagai jahitan sementara sebelum membuat jahitan kekal. Jahitan jelujur digunakan untuk menetapkan kelim di kedudukan dan ia mudah untuk dicabut.

Cara menjahit jahitan jelujur ialah jahit dari kiri ke kanan. Mulakan dengan jahitan kia. Masukkan jarum pada A dan keluarkan pada B dengan jarak 1 cm dari A.

Terus menjahit sehingga sampai ke hujung kain. Matikan jahitan dengan jahitan kia.

2. Jahitan kia.

Jahitan kia pula digunakan sebagai pengganti jahitan mesin. Selain daripada itu, ia juga sebagai memula dan mematiakn jahitan tangan. Jahitan jenis ini kukuh, rapat dan kelihatan seperti jahitan mesin di sebelah luar kain.

Jahitan kia


Jahit dari kanan ke kiri. Cucuk jarum pada A dan keluarkan pada B dengan jarak 2 mm.

Cucuk jarum sekali lagi pada A dan keluarkan pada B.

Jahit sehingga ke hujung fabrik. Matikan jahitan dengan jahitan kia sebanyak dua kali.


3. Jahitan lilit ubi.

Jahitan lilit ubi.


Ini pula digunakan untuk menyambung dua tepi fabrik berlipat atau melekatkan tempat dan tampal hias pada artikel atau pakaian.

Jahit dari kanan ke kiri. Mulakan dengan meninggalkan 1 cm benang di antara dua lipatan. Cucuk jarum secara menegak dan menghala ke arah penjahit pada fabrik lapisan bawah A dan keluarkan pada fabrik lapisan atas B.

Akhiri jahitan dengan menjahit ke kanan semula di atas 3 atau 4 mata jahitan lilit ubi.

4. Jahitan sembat.

Jahitan sembat digunkaan untuk menjahit kelepet. Jahitannya kelihatan kecil, halus dan rapat. Ini menyebabkan mata jahitan boleh dilihat di sebelah luar fabrik.

Jahitan sembat.


Jahit dari kanan ke kiri. Mulakan dengan jahitan kia di bawah lipatan kelepet. Masukkan jarum pada A dan keluarkan pada B di bahagian lipatan. Jarum hendaklah condong sebanyak 30 darjah. Terus menjahit sehingga ke hujung fabrik dan matikan jahitan dengan jahitan kia.

5. Jahitan sembat susup.

Jahitan sembat susup.


Jahitan ini nampak kemas, halus dan hamper tidak kelihatan di sebelah luar fabrik. Ia digunakan untuk menjahit kelepet dan lapik.

Jahit dari kanan ke kiri. Mulakan dengan jahitan kia di bawah lipatan kelepet. Ambil dua atau tiga urat benang fabrik lapisan daripada kelepet.

Susu jarum ke dalam lipatan kelepet sepanjang 3 mm - 6 mm.

Teruskan menjahit dan matikan jahitan dengan jahitan kia.

6. Jahitan insang pari.

Jahitan ini digunakan untuk mengemas tepi fabrik dan sebagai jahitan perhiasan untuk menjahit motif.

Jahitan insang jari.


Jahit dari kiri ke kanan. Mulakan dengan beberapa jelujur halus menegak pada A. Cucuk jarum menegak pada B dan halakan jarum ke arah penjahit. Letakkan benang di bawah hujung jarum dan tarik benang menghala ke arah penjahit.

Matikan jahitan dengan beberapa jelujur halus menegak di sebelah kanan mata jahitan insang pari yang akhir.
.
.
.
Nampaknya setakat ini dahulu perkongsian saya tentang asas jahitan di dalam dunia menjahit ini. Sampai kita bertemu lagi dalam tulisan seterusnya.



Monday, July 24, 2017

Tip Tanam Minat Membaca

Teks : Zainab Norazman

Entri #98

Soalan : Bagaimana mahu mulakan sikap minat membaca di kalangan anak kecil.
Jawapan : Kita mulakan dengan membaca untuk mereka terlebih dahulu. Waktu mahu tidur, bacakan buku dengan sebutan yang betul. Bukan bahasa bayi. Pilihlah buku yang baik dan punya pengajaran positif.
Zainab Norazman
MenDUNIAkan Buku Dari Rumah
#CeritaDuniaBukuKami

Sunday, July 23, 2017

Membina Ukhuwah

Teks : Zainab Norazman
Imej : Zainab Norazman

Entri #97




Kebiasaannya. Akhiri sebuah program dengan potret kenangan begini. Inilah kenangan kami yang tersimpan di dalam memori telefon. Sekeping potret kenangan.

Namun. Jauh di sudut hati setiap daripada kami, ia sebuah kenangan yang menambahkan kasih dan sayang kerana Allah. Kerana ukhuwah ini terjalin atas satu niat yang satu. 

Dalam taujihat di awal program, jika kita bergerak dalam satu gerakan yang membawa nama Islam. Hatta jadi tukang angkat meja kerusi saja. Moga-moga Allah ganjarkan ia sebagai pahala membantu agama Allah.

Alhamdulillah. Pulang ke rumah tadi, semua pengsan tidak berdaya. Si suami letih kipas kepak bakar. Anak-anak penat bertarung mandi air laut. Dan ibu, letih ambil gambar. Kihkihkih.

Zainab Norazman
Sehari penuh makna walau muka hangus terbakar.

Saturday, July 22, 2017

Ulasan Buku : Saat Berharga Untuk Anak Kita

Teks : Zainab Norazman
Imej : Zainab Norazman
Entri #96



Buku ini menyentuh hati saya untuk kali ketiganya. Dulu pernah baca dengan tangisan. Kali ini pun sama.

Buku Saat Berharga Untuk Anak Kita ditulis oleh penulis dari seberang, Mohammad Fauzil Adhim.

Dalam buku ini, penulis mengharap agar kita sebagai ibu bapa sentiasa berlapang dada dengan sikap dan tingkah laku anak. Rumah bersepah. Dinding berconteng. Mandi berjam-jam. Gelas pecah. Berlapang dada dan ajarkan mereka dengan apa yang sepatutnya mereka belajar daripada kesalahan itu. Kerana anak-anak tidak selamanya kecil. Mereka dalam proses belajar.

Ketika anak-anak membuat kesalahan, tidak semestinya kita sebagai ibu bapa menambah kesedihan dan emosi mereka. Peluk mereka. Maafkan mereka. Kerana itu adalah saat yang berharga untuk kita dan anak kita.

Saya memetik sedikit perenggan yang sangat saya gemari di dalam buku ini.

"Banyak orangtua yang berhasil mendidik anaknya bukan karena kepandaiannya mendidik anak, tetapi karena doa-doa mereka yang tulus. Banyak orangtua yang cara mendidiknya salah jika ditinjau dari sudut pandang psikologi, tetapi anak-anaknya tumbuh menjadi penyejuk mata yang membawa kebaikan dikarenakan amat besarnya pengharapan orangtua"

Kita sebagai ibu bapalah tunggak kepada keberhasilan seorang anak menjadi sebenarnya anak. Justeru, selagi mereka masih kecil, inilah saat berharga untuk kita.

Zainab Norazman
Ulasan dari rak buku #DuniaBuku
.
.
.
.
Untuk tempahan sulaman tuala secara pukal, hubungi :
Zainab Norazman
Emel : zainabnorazman@gmail.com
HP : 016 849 5982

Tuesday, July 18, 2017

Fatehah Dan Hana

Teks : Zainab Norazman
Imej : Zainab Norazman

Entri #95

Fatehah : Ibu buat apa tu?

Ibu : Ibu masaklah.

Fatehah : Alah ibu. Cepatlah Hana dah lapar ni. (Intonasi Omar dan Hana).

Ibu : Olololo. Kejap ya.

Fatehah : Terima kasih, ibu. Hana cayang ibu.

Zainab Norazman
Aduhai anak. Hana pun Hana lah nak.



#CeritaKami
.
.
.
Facebook : Kedai Jahit Ibu By EzzKids
Emel : zainabnorazman@gmail.com
Whatapp : 016 849 5982

Permintaan Impian

Teks : Zainab Norazman
Imej : Ihsan Google

Entri #94




Buat permintaan pada suami. Saya tidak mahu perhiasan rumah yang cantik-cantik. Apalagi sofa kulit yang mahal. Saya hanya mahukan rak buku warna putih tempat menyimpan 'harta-benda' paling berharga saya. Huhuhu.

Saya tidak mahu ruang menonton yang besar. Cukuplah pasang tv dengan dekoder MyTV itu saja. Saya hanya mahu satu ruang khas untuk mini perpustakaan.Tempat anak-anak belajar dan beraktiviti. Dan ruang saya 'bercengkerama' dengan buku.

Zainab Norazman
Misi Membina 'Dunia Buku' Di Rumah

Friday, July 14, 2017

Cerita Temtang Kakak

Teks : Zainab Norazman
Imej : Zainab Norazman

Entri #93

"Kakak, bangun kakak. Azam kakak kan mau sampai sekolah sebelum jam 6.30. Jom kakak. Mandi". Begitulah skrip aku setiap pagi. Tambah lagi dengan kata-kata memuji dan nasihat daripada pakar motivasi tidak bertauliah.

Lepas Kakak Dania siap mandi. Berlari lari kejutkan Rayyan. Sama  juga skripnya. Kejutkan. Usap-usap muka. Puji memuji.

Usai urusan anak, berlari lagi ke dapur. Siapkan susu segelas, minum berkongsi dua beradik itu.

Ok, siap?! Jom.

Begitulah rutin kesibukan di awal pagi.

Zainab Norazman
#CeritaKami
.
.


Rupanya. Punca kakak Dania 'excited' bersiap pagi tadi. Semangat ada aktiviti membuat binaan hari ini. Ini salah satu projek dalam matapelajaran Dunia Sains dan Teknologi.

Punca. Setiap hari, ibu perlu mencari apa punca yang akan menggembirakan hati keluarga. Cari juga punca yang akan menyebabkan hormon adrenalin melonjak. Dari situ, kita akan dapat bahagiakan hati sendiri dan juga hati semua orang.

Zainab Norazman
Hari Ini Jadi Pakar Bahagia Pula.
.
.
Dua status facebook ini saya jadikan cerita berantai tentang Kakak Dania. Menulis di facebook dan rangkumkan di blog.

Mahu belajar menulis? Whatsapp 0168495982

Monday, July 10, 2017

Niche Memandu Penulis Untuk Lebih Fokus Di Dalam Penulisan

Teks : Zainab Norazman
Imej : Zainab Norazman

Entri #92



Apa itu niche?

Daripada buku Rahsia Bapa Viral Kebangsaan, niche merupakan positioning seseorang. Saya suka sangat ayat ini. "Setiap dari kita punya lebih dari 20 posisi yang baik yang ada di dalam diri. TONJOLKAN".

Kenapa penting niche dalam penulisan? Penting tidak penting. Ia sebenarnya bertindak untuk memandu aspek apa yang kita mahu tulis. Ia lebih terpandu dengan adanya fokus. Ia juga memudahkan kita untuk menulis dengan hati. Sebab niche kita tentang apa yang ada dalam diri kita.

Saya memilih 3 point ini sebagai fokus menulis di facebook dan juga di dalam blog.

1. Dunia buku dan membaca (Crowd).
2. Dunia penulisan (Crowd).
3. Dunia menjahit kraf dan menyulam (RM)

Zainab Norazman.
Saya baru belajar menulis.
.
.
.
.
.
Dengan adanya Akademi Bekerja Di Rumah, kalian akan dilatih untuk menulis catatan harian dan catatan pengalaman. Ia lebih mudah. Lebih fokus.

Saya Zainab Norazman. Pengurus Online di ABDR. Whatsapp 0168495982 untuk mengetahui lebih lanjut.

Saturday, July 8, 2017

Bimbingan Berpanjangan Bersama Kumpulan Sokongan ABDR

Teks : Zainab Norazman
Imej : Ihsan Google

Entri #91

Selepas solat subuh dan mengaji Al Quran tadi, saya sempat membelek semula ke grup facebook Kelas Asas Blog Fanpage. Grup ini ditubuhkan sebagai kumpulan sokongan kepada tim ABDR. Setiap hari ada nota baru. Ingatan demi ingatan daripada guru online dan juga pengasas ABDR.

Pagi ini, nota begini sungguh menyuntik satu rasa ketagihan mahu menulis lagi dan lagi. Masuk ke dalam jiwa dan terus menulis entri ini.

Tek : Masayu Ahmad

Strategi menulis untuk orang sibuk

1. Tetapkan rutin setiap hari. 5 hingga 10 minit tabiat menulis pantas.

2. Wajib buku nota. Tulis dalam bentuk ringkasan 1,2, 3, 4.. 5  begitulah seterusnya.

3. Menulis setiap hari. Ya setiap hari tanpa gagal waima nota ringkas.

4. Cara terpantas dan berkesan adalah menulis pada dinding fb sendiri. Tulis catatan harian. Lima kali status maknanya lima entri.

Copy paste catatan ringkas di fb, kemudian kembangkan lagi dalam bentuk entri.

5. Mencatat di blog boleh disunting/ edit berkali kali. 

6. Jangan lihat kesempurnaan. Ketika proses asas ini adalah menulis laju. Sangat laju dan ia memberi kesan kepada otak untuk belajar berfikir dan menulis pantas.

7. Sepatutnya apabila melepasi 10 hari ia sudah makin mudah dan lancar.

Update secara konsisten 2 entri setiap hari. 
Mohon selesaikan entri dan tugasan tertunggak secara berperingkat.

Apabila sudah mula wajib selesaikan.

Apabila sudah bermula wajib sampai garis penamat.

Apa sahaja soalan dan kekeliruan lagi masalah boleh lontarkan bertalu talu pun tak apa. Setiap soalan pasti ada jawapan. Melainkan tarikh kematian ;D
(Sumber Kelas Asas Blog Penulisan)


Saya simpan nota ini di sini sebagai panduan dan suntikan setiap hari. Hehehehe.

Ya. Saya semakin seronok dan jatuh cinta bersama Akademi Bekerja Di Rumah. Selain terbimbing dalam menghasilkan blog yang mudah dijejaki google. Secara tidak langsung, tim ABDR di ajar untuk menulis dengan baik. Boleh dikatakan, mahu jadi penulis, di ABDR juga boleh. Hikhikhik.

Yang penting, tulis.

Doakanlah saya agar gigih menulis di entri ini. Saya suka berkongsi dengan pembaca.

Kepada yang gemar menulis dan mahu belajar menulis, mulakan menulis di facebook dan blog. Gabungkan dua medium ini sebagai wadah melatih menulis.

Baiklah. Pagi ini kena siapkan sulam tuala bayi untuk tempahan sahabat yang bakal melahirkan sebulan lagi. Itu kegembiraan saya. Suka melihat orang gembira bila dapat tuala comel yang disulam indah. Cewah.
.
.
.
Kedai Jahit Ibu by EzzKids kini menerima tempahan sulam tuala secara pukal. Hubungi saya, Zainab Norazman di talian 0168495982.

Sampai ketemu lagi yaaa.


Wednesday, July 5, 2017

40 Kata Kunci

Teks : Zainab Norazman

Entri #90

Sekian lama daku menyepi. Entah mengapa, terpanggil oleh blog sendiri untuk update entri.

Alahai anak kesayangan ibu ini. Jarang-jarang dapat kasih sayang yang penuh.

Kali ini- saya baru usai mencari 40 kata kunci agar blog mudah dikenali pakcil google. Hehe

  1. Jurnal suri
  2. Surirumah
  3. Bekerja di rumah
  4. Bekerja dari rumah
  5. Akademi bekerja di rumah
  6. ABDR
  7. Suri rumah atau bekerja
  8. Zainab Norazman
  9. Hantu buku
  10. Langkah menanam minat membaca di kalangan kanak-kanak
  11. Memupuk minat membaca
  12. Peranan ibu bapa menanam minat membaca
  13. Bahan bacaan yang sesuai untuk kanak-kanak
  14. Tip membina kredibiliti di media sosial
  15. Tip memilih nich blog
  16. Cara membuat blog di blogspot
  17. Sulam tuala
  18. Sulam tuala baby
  19. Sulam tuala tunang
  20. Sulam tuala hantaran
  21. Sulam tuala kanak-kanak
  22. Sulam tuala murah
  23. Sulam tuala kahwin
  24. Sulam name tag sekolah
  25. Cara sulam name tag
  26. Digitizer
  27. Tutorial sulaman mesin
  28. Pemilihan fabrik untuk sulaman benang
  29. Tutorial menjahit nursing cover
  30. Tutorial jahit barut bayi
  31. Tutorial sulam applique
  32. Tutorial sulam nama
  33. Tutorial sulam keychain
  34. Cara menyulam untuk yang baru
  35. Perlatan menyulam
  36. Alat-alat menyulam dam fungsinya
  37. Pemilihan mesin jahit
  38. Pemilihan mesin sulam
  39. Embroidery digitizing software
  40. Embroidery digitiving
  41. Embroidery DIY
  42. Langkah demi langkah sulaman mesin
  43. Zainab Norazman
  44. EzzKids
  45. Kedai Jahit Ibu by EzzKids
  46. Sulaman keychain
  47. Mesin sulam NV950
  48. Mesin jahit portable
  49. Mesin jahit industri
  50. Mesin jahit tepi

Monday, July 3, 2017

Sulam Tuala Kanak-kanak - Si Puteri Sofea

Teks : Zainab Norazman
Imej : Zainab Norazman

Entri #89




Adakalanya, malam-malam saya terisi dengan aktiviti berdua-duan dengan mesin sulam. Paling seronok apabila mendapat tempahan sulam tuala untuk kanak-kanak. Sudahlah comel. Geram hati melihatnya.

Zainab Norazman
Si Tukang Sulam Yang (Comel)
.
.
.
.
.
+ Tempahan Sulam Tuala Kanak-kanak ini berharga RM40.

+ Tuala disediakan saiz 18x13

+ 1 karakter kartun bersama sulaman nama

FB : Kedai Jahit Ibu by EzzKids
Whatsapp : 0168495982

Sunday, July 2, 2017

Alam Maya Sebagai Medium Pengerat Ukhuwah

Teks : Zainab Norazman
Imej : Ihsan Google

Entri #88

Di alam realiti. Cara kita mengekalkan tali silatulrahim agar tidak terputus ialah dengan bertemu. Ziarah menziarahi. Bertanya khabar. Hantarkan mesej. Menghubungi melalui panggilan telefon.

Di alam maya pula, butang SUKA dan KOMEN diwujudkan untuk mengeratkan ukhuwah di kalangan sahabat maya. Kalau di medium blog, ada juga disediakan butang komen untuk menyapa dan memberikan pandangan terhadap penulisan itu.

Komen sesuatu yang positif agar ukhuwah kekal terjalin dengan baik.

Zainab Norazman
Ibu Penulisan  Di Alam Maya
.


.
Semakin banyak kita menulis di blog, semakin pakcik google mengenali blog kita. Tulislah sekurang-kurang satu entri sehari. Istiqomah itu kuncinya.

Hahahaha. Sebenarnya ingatan untuk diri sendiri.

Blog ini saya gunakan sebagai medium memahamkan kalian tentang fungsi blog dan juga bercerita tentang kecintaan terhadap kerja-kerja menyulam menggunakan mesin sulam digital.

Sertai kami dalam team Akademi Bekerja Di Rumah ( ABDR ).

Zainab Norazman
zainabnorazman@gmail.com
0168495982

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...