Monday, April 11, 2011

FAEDAH SUSU IBU!

Islam menggalakkan supaya setiap bayi diberikan susu ibu sejak bayi dilahirkan lagi.
Allah menjelaskan dalam surah al-Baqarah ayat 233 yang bermaksud;


"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi mereka yang hendak menyempurnakan penyusuan itu."

Banyak kajian membuktikan kelebihan susu ibu berbanding susu sintetik/susu buatan dari lembu.

Walaupun kajian demi kajian dilakukan untuk menyamakan khasiat dengan susu ibu sendiri,tapi susu sintetik ini tidak dapat menandingi kehebatan dan manfaat yang terdapat dalam susu ibu.

Susu ibu adalah makanan yang terbaik sekali bagi pembesaran baik semenjak ia dilahirkan lagi.

Begitu agungnya Allah, sebaik bayi dilahirkan, proses pengeluaran susu ibu juga bermula.
SubhanAllah, susu ibu mengandungi khasiat yang betul.

Sebaik bayi dilahirkan, susu pertama berwarna kekuningan, ia dikenali sebagai Kolostrum dan mempunyai 3 kali lebih khasiat dan antibodi serta sel darah putih yang tinggi.Kolostrum mampu melawan penyakit dan amatlah rugi bagi ibu-ibu yang tidak menyusukan anak-anak mereka di awal waktu kelahiran.

Susu ibu bersih dan dapat menghapuskan bakteria, tambahan pula susu ibu menganduing DHA dan AA (yang seperti kita biasa dengar dalam iklan tin-tin susu).Kandungan DHA dan AA dalam susu ibu adalah yang terbaik berbanding susu buatan.

Faedah Penyusuan Bayi
  • Kita sering melihat bayi kecil menangis tanpa hent. Hal ini kerana besar kemungkinan pada masa itu perutnya telah kembung. Sekiranya bayi disusui dengan susu ibu selama tiga bulan masalah ini dapat diatasi, Insya-Allah. Selain itu, susu ibu dapat menentang penyakit biasa seperti sembelit, lelah dan ekzema.
  • Susu ibu tersedia bila-bila masa dan telah disteril secara neutral dan bebas dari sebarang kuman dan bakteria, walaupun diperam berapa lama dalam badan si ibu,susu ini tidak akan basi.
  • Mampu meningkatkan kecerdasan bayi dan penumbuhan sel-sel otak sehingga 10-15 kali lebih cepat berbanding mereka yang meminum susu lembu.
  • Mencegah dari penyakit rabun malam.
  • Mencegah bayi dari mendapat alahan.
  • Menggelakkan taun.
  • Menggelakkan jangkitan telinga.
  • Susu ibu mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang berguna bagi penumbuhan sistem otak dan saraf. Ia tidak terdapat dalam susu tiruan.

Sunday, April 10, 2011

{DANIA} MODEL MUSLIMAH - puteri hati ibu ayah:)

test pose~ing wif my new NIKON D3100. hahaha.. dasar tangan bukan fotographer hikhik... saja je. main hentam saja labuu... excited mahu test punya pasal. kan org kata practise makes perfect. hopefully. sebelum ni, saya yang excited nak join kelas susu ibu. join mbfpc, nak jadik peer counselor. sekarang dah jadik dah. sibuk nak masuk kelas jahit. hahaha, now its ur turn, abg. hubby request nak ikut kursus fotografer... anyone nak offer jadik guru kepada suami ku???? contact me k :) kat bawah ni test tangan ibu dulu, seni ke tak seni...

abaikan contengan dinding kat belakang dania. itu hasil seni dania:)








Align Center




last but not least.., ni assisstant model ini..hahaha.. si bucuk mashamm ibu...

Saturday, April 9, 2011

FISIOLOGI PENYUSUAN SUSU IBU

assalamualaikum. tukar hat jadik PC pulak...kuangkuang...hihhihi.. *geli pulak hati ku*

kebanyakkan ibu2 di luar sana seringkali mengeluh. tak dapat fully bf bcoz of kurang air susu. tahukah ibu2 bahawa setiap daripada kita, INSAN YANG BERGELAR IBU telah dianugerahkan satu nikmat yang sangat TAK TERNILAI harganya. bermula daripada semasa proses hamil, apa yg kita rasa pada breast kita. breast rasa sakit. mengembang. *saya gunakan bahasa baku utk mudah faham ya. bukan dalam trem BREASTFEEDING* selain itu, nipple akan menjadi kehitaman. nipple rasa sakit sbb mengembang. tahukah anda?? itu adalah proses dimanakan sebagai, berast akan telah bersedia untuk produce air susu ibu utk si manja yang bakal lahir. sejak awal kehamilan lagi, breast sudah memberi signal kepada anda bahawa, insyaAllah, 'IA' akan membantu anda untuk menjayakan penyusuan susu ibu. oleh sebab itu, adalah menjadi tanggungjawab kita, sebagai ibu untuk memberikan HAK itu kepada anak.

secara ringkas bagaimana fisiologi penghantaran signal untuk mencetuskan AIR SUSU IBU yang dilakukan oleh 2 hormon penting dalam menghasilkan air susu ibu.



PROLAKTIN

• Dihasilkan oleh kelenjar pituitari di otak.

• Berfungsi agar kelenjar payudara menghasilkan susu.

• Sudah mula dihasilkan semasa hamil tetapi susu tidak dihasilkan kerana
dihalang oleh hormon lain.

• Payudara memerlukan beberapa minit semasa penghisapan bayi untuk
hormon ini dikeluarkan.

• Setiap kali penyusuan, kadar prolaktin meningkat hampir 10 kali ganda.

• Penghisapan bayi sangat penting untuk memastikan prolaktin dihasilkan dan susu dikeluarkan oleh alveoli.

• Lebih kerap bayi menghisap – lebih banyak prolaktin – lebih banyak susu.

Lebih tinggi pada waktu malam.


OKSITOSIN (hormon of love)

• Penting untuk pancutan susu.

• Reseptor oksitosin bertambah 10X ganda semasa hamil.

• Bertindak pada otot yang mengelilingi sel di alveoli lalu menolak susu dari alveoli ke duktus untuk dikeluarkan melalui putIng.

• Boleh menyebabkan ‘rengat’ – kerana pengecutan rahim.

• Hormon-hormon yang dikeluarkan semasa ‘stress’ akan menyebabkan oksitosin dihalang pengeluarannya.

•Susu mengandungi FIL – feedback inhibitor of lactation (faktor menghalang penyusuan)

• Bila payudara dipenuhi susu – FIL akan memperlahankan pengeluaran
susu.

• Bila payudara ‘kosong’ – FIL berkurangan – penghasilan susu lebih cepat.

• Hormon lain yang terlibat – cortisol, insulin, tyroksin.

disini, hormon prolaktin & hormon oksitosin memainkan peranan yang sangat penting dalam menghasilkan air susu ibu, apa yang perlu anda lakukan hanyalah,

1. kerap menyusukan si manja anda untuk merangsang lebih banyak air susu ibu.
2. pam payudara anda apabila anda tidak bersama bayi selama 20 hingga 30 selang 2-3 jam. ini adalah penting bagi mengelakkan masalah bengkak, clog duct dsb.

Friday, April 8, 2011

bagaimana cara mengenalpasti sama ada DOKTOR/STAFF menyokong penyusuan susu ibu



seringkali kita mengahadapi situasi2 di dalam penyusuan susu ibu yang melibatkan mitos2 sekililing. dan kadangkala juga kita menghadapi kekangan fakta daripada pakar perubatan yang sedikit sebanyak 'membantu' menggagalkan impian kita untuk meneruskan penyusuan susu ibu.

ikuti entri kak FARAH FARHAN selanjutnya disini

Terus terang, inilah antara mitos2 yang menjadi penghalang kepada permulaan penyusuan.
Lebih senang kita mempercayai mitos yang diulang beribu kali dari zaman dahulu berbanding dari fakta yang tidak diketahui langsung, betul tak.
Ini kerana mitos ini telah menduduki hati nenek moyang kita hinggalah diturunkan pada kita.
Terpanggil nak berkongsi dgn anda semua sejak pulang dari seminar penyusuan oleh Pensyarah Kanan, Jabatan O&G PPUM, Dr. Rahmah yang bertajuk ” Do doctors/health staffs know everything about breastfeeding?”
Beliau adalah seorang doktor, dan beliau juga mengakui tidak semua doktor tahu dan menyokong penyusuan susu ibu.

Graf ini di adaptasi dari respon dari paedatician (pakar kanak-kanak) dan obstetrician (pakar sakit puan) untuk keperluan nutrisi neonatal – kajian oleh Mizuno (International Breastfeeding Journal 2006 1:12)
Boleh nampak pandangan pakar sakit puan dan pakar kanak-kanak mengikut praktis mereka pada keadaan yang berbeza.
Contoh 1: Breastmilk is good – Majoriti pakar kanak-kanak mengakuinya manakala hanya 10% pakar sakit puan mengakuinya.
Jangan terkejut, jika beliau malah saya juga kata tidak semua kakitangan kesihatan TAHU dan menyokong penyusuan susu ibu.
Mereka akan menjadi sangat suportif tentang penyusuan susu ibu bila keadaan bayi dan ibu BAIK.
Namun pendapat mereka mungkin berubah bila ibu atau bayi mempunyai masalah. Ini hakikatnya.
Contoh: “Ya, bagus. Breastmilk is the best for your baby.” – kata Dr. A kepada seorang ibu yang tidak mengalami apa2 masalah menyusukan anaknya.
DAN
“Oh, this is most to breastmilk jaundice – u should stop breastfeeding for 48 hours and supplement your baby with formula. Then, after 48 hours u can continue breastfeed as usual. And normally bilirubin level will go down to normal range.” – kata Dr. A pada ibu lain bila anaknya menghadapi masalah – kuning.
Saya ambil contoh lain:
“Berat anak puan kurang dari carta. Puan harus tambah dengan susu formula utk meningkatkan berat badannya.” – dari kakitangan kesihatan yang tidak menyokong penyusuan susu ibu.
“Mari kita lihat dan evaluasi dulu keadaan dan aktiviti penyusuan puan dan bayi supaya kita boleh meneruskan penyusuan.” - dari konsultan atau kaunselor atau kakitangan kesihatan yang menyokong penyusuan susu ibu.
Ini adalah sesuatu yang normal.
Sebagai contoh, Doktor – pada ibu2, doctor is always right. Apa doctor cakap semuanya betul.
Namun harus diingat, tak semua doktor pakar dalam bidang laktasi. Beliau adalah pakar dalam bidangnya, tetapi bukan laktasi. Jadi adalah penting untuk kita merujuk kes2 penyusuan kepada doktor yang pro-breastfeeding.
Antara tanda untuk tahu bagaimana seorang kakitangan kesihatan TIDAK menyokong penyusuan susu ibu:
*1) Dia memberikan anda contoh/sampel susu formula semasa rawatan/pemeriksaan berkala ketika mengandung atau semasa discaj dari hospital atau selepas anda melahirkan bayi.
Contoh:
“Puan, good luck on your breastfeeding, but this (formula milk) is for you IN CASE u dont have much milk to feed your baby” – Oh, tidak.
Tidak perlu memberikan seorang ibu baru PILIHAN samada dia boleh menyusukan atau tidak. Dia seharusnya menggalakkan ibu menyusui anaknya pada awal kelahiran dan meneruskannya bila bekerja dan lain2.
Ini boleh buat ibu yang tadi berniat mahu menyusukan mengubah persepsi dari penyusuan susu ibu kepada alternatif yang lain.
* 2) Dia memberitahu anda bahawa menyusukan anak dgn susu ibu dan menyusukan anak dengan susu formula adalah sama sahaja.
Baiklah. Memanglah anak susu formula juga boleh membesar dgn bijak, boleh jadi lawyer, majistret, bukan ahli muzik, Hehe (dialog dalam filem ibu mertuaku P.Ramlee). Mereka juga mempunyai IQ yang tinggi. (walaupun hakikat sebenarnya bayi yang menyusui susu ibu mempunyai IQ yang lebih tinggi)
Tetapi, mereka kekurangan security dan EQ.
Apa itu IQ? – Intelligence Quotient – general intteligence.
Apa itu EQ? – Emotional Quotient atau emotional intelligence – yang lebih mempengaruhi kejayaan dan peribadi anak-anak itu sendiri.
seperti orang yang bijak pandai genius segala – jika ada EQ- dia boleh survive dalam hidup jika menggabungkan otak dan sifat survivor nya.
Atau, orang yang tidaklah genius mana, namun boleh survive walaupun hanya dgn kerja memotong ayam di pasar sehingga lebih berjaya dari yang bekerjaya besar.
Ini bezanya.
*3) Dia terkejut bila anda memberitahu anda masih menyusukan anak anda yang berumur 1 tahun.
“wah, masih menyusukan anak? lamanya..banyak ye susu u”
- ini maknanya beliau sendiri tidak faham tentang penyusuan susu ibu secara eksklusif, tentang kitaran supply dan demand, dan lain2 jadi ada baiknya dont ask him/her anything about breastfeeding. hehe :-) simpan je soalan tu diam2 dan tanya pada yang betul2 arif dalam bidang penyusuan.
*4) Dia memberitahu susu ibu sudah tiada nutrisi selepas bayi berumur 6 bulan
Penyusuan adalah satu momen cinta yang indah antara 2 orang (bayi dan ibu) walau apapun. Susu masih ada vitamin, protein dan lain2 khasiat walaupun telah berkurangan, namun antibodi di dalamnya masih diperlukan untuk melindungi bayi sepanjang tempoh bayi (infant) – jadi tiada salahnya bukan? :-)
*5) Dia memberitahu jangan biarkan bayi terlalu manja dan tertidur di payudara anda ketika menyusukan.
oh, satu kebaikan bila menyusukan anak adalah bila kita ada ‘handy way’ nak handle anak yang mengantuk/penat utk tidur. Pengalaman saya, saya betul2 tak tahu nak pujuk anak yang meragam dgn teruk (bila mood nya tak baik) selain dari menyusukannya. Ia ibarat penyelesai masalah kerana anak akan rasa tenang bila dapat ‘candu’ nya :-)
Salah satu KEINDAHAN menjadi ibubapa adalah bila melihat anak yang selalu buat kita geram dgn keletah dan kecomelannya tertidur di pangkuan kita. Jadi penyusuan adalah salah satu daripadanya :-)
Anak-anakku rasa selamat bila berada dipangkuan mami mereka. Bau pertama mereka kenal sejak dari lahir :-)
*6) Dia memberitahu susu jenama X adalah baik.
“kalau puan masih tak ada susu tak mengapa, balik ni boleh cuba susu ini, sebab susu ini agak bagus utk bayi yang baru lahir”
Ini bermakna, dia terlalu banyak mendengar/berjumpa/dikunjungi oleh wakil syarikat susu formula dan terpengaruh.
Jika dia adalah seorang yang amat menyokong penyusuan susu ibu, tiada jenama yang bagus – dia akan cuba yakinkan ibu tadi bahawa semua ibu ‘ada’ susu selepas melahirkan atau bantu ibu menyelesaikan masalah.
*7) Dia memberitahu tidak perlu menyusukan bayi seawal kelahirannya.
“Nanti2 pun boleh ye puan. Puan rehat dulu”
Ada bayi yang lambat/tidak menunjukkan minat terhadap payudara ibu kerana mungkin faktor ubat/sedatif yang diberi pada ibu, namun ianya bukanlah alasan untuk menghalang bayi kecil ini untuk mendapat peluang menyusu seawal yang mungkin selepas kelahiran.
*8) Dia memberitahu anda bahawa anak anda sakit, jadi anda harus berhenti menyusu buat sementara waktu. atau anda sakit, berhenti sementara waktu.
Pada bila2 masa bayi (6 bulan ke bawah) yang sakit harus memakan sesuatu, ianya haruslah susu ibu nya sahaja makanan dan ubat yang paling baik.
Susu ibu mengandungi antibodi khas untuk melawan penyakit anak dan ianya mudah dihadamkan. Pemberhentian susu ibu buat sementara waktu, akan melukakan perasaan ibu dan anaknya. Ibu boleh luahkan, anak? kasihan mereka. Teruskan penyusuan!
Jangan salah faham, tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi, hehe. Saya menulis hari ini bukan untuk mengkritik kakitangan kesihatan, cuma memberi idea kepada ibu yang sememangnya selalu keliru. Jika ada diantara tanda2 di atas, maka anda simpan sahaja soalan2 mengenai penyusuan kerana bimbang ianya akan mengelirukan anda. Sebenarnya ada banyak lagi tandanya, nntilah saya sambung ya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...