Thursday, June 11, 2009

Anak adalah amanah yang telah diberikan oleh Allah s.w.t

Salam ukhuwah bloggers & mommies yang sama2 berjuang utk memberikan yang terbaik buat si comel yang tersayang... since dah terjebak dalam dunia blog ni.. and since byk mengenali ibu2 yg sama2 snts berjuang utk memberikan sesuatu yg terbaik utk si kecil yg tersayang, (BREASTFEEDING IS THE BEST) aku terpanggil utk meluahkan sst yg menghuni kotak hati ku... sejak jadi ibu ni, entah la, aku dapat rasakan sesuatu kelainan yang pada diriku... rasa lebih syg pada diri sendiri, insan tersayang (my beloved husband & si comel ku yg terrrrrrrrcayang, dania), org sekeliling...dan alam semesta ciptaan Allah s.w.t..... aku rasa lebih bersikap bertanggungjawab kepada org sekelilingku.... especially buat dania tersayang...

pernah sekali nenek bagitau kat aku.. masa tu aku masih dalam pantang,.. dan masa tu, dania cerewet sgt sgt... buat ini menangis... buat itu,menangis,... dodoi2, nangis...lambat bagi 'nenen' pun nangis, merajuk panjang plak tu.. bila dah dapat 'nenen' baru bobo... tapi tu pun bobo menggonggong... tak nak lepas..., bila time tido malam (masa tu tk reti lagi bagi nenen berbaring,,) so bobo kat atas pangkuan la... bila letak je, terus terbangun dan nangis... so, apa yg ku buat..., tido duduk sambil kepala terhangguk-hangguk.. (so sedap ler tido dania dalam pelukan ibu, mak kata, baby baru lahir ni akan rasa mcm dalam perut lagi, tu yg nak minta peluk jer..) letih gak masa tu...tapi aku tk kisah sgt..sanggup buat apa saja demi anak.. tapi bila nenek tgk.. nenek pun berkata sesuatu...

"anak ini adalah anugerah dan rezeki yang telah Allah s.w.t berikan pada kita.. selain itu, anak ni merupakan satu amanah yang sgt besar utk kita pikul. kalau kuat kita genggam amanah ini, maka berjaya lah kita menjaga amanah ini menjadi yang baik. tapi kalau rapuh genggaman kita terhadap amanah ini, maka goyah lah nanti sahsiah diri, sikap, sifat dan watak perwatakan anak kita nanti,
(nauzubillah min zalikh ya Allah...engkau jadikan amanah yang telah kau berikan pada ku ini seorang muslimah yang solehah..).. so, sebelum kita mula menjalankan tanggungjawab kita memikul amanah ini, anak2 kita yg baru saja kita lahir kan ingin menguji sekuat manakah ayah & ibu nya sanggup memikul amanah yang baru saja lahir melihat dunia ini... sejauh manakah ayah & ibu nya sabar melayan karenah nya yg baru berusia berusia beberapa hari ini... "
lebih kurang gitu lah ayat nenek aku...:P

Renung renung kan... dan selamat beramal..............

k...nak sambung tido, baru lepas pam session, bekalan rezeki utk dania ibu ter'emmmmmmuahhhh'.. gud nite kengkawan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...