Sunday, May 7, 2017

Resepi Tom Yam Mudahkan Kerja Suri Rumah

Teks : Zainab Norazman
Gambar : Zainab Norazman

Entri #74

Awal pagi tadi ada urusan di luar kawasan. Sebelum keluar rumah, memang sudah siapkan bahan-bahan. Tinggal nak main terjun terjun saja dalam periuk.

Sebagai suri yang kononnya banyak program pada hujung minggu. Semua kerja kena cepat. Minimakan yang maksima. Kemas rumah kena cepat. Buat apa yang patut saja. Tak perlu la bersihkan habuk almari setiap hujung minggu. Panjat tangga lap habuk kipas. Kalau ada orang buat khidmat bersihkan rumah, boleh upah dan berkongsi rezeki dengan mereka.

Hari ini kaknab kongsikan menu masak sekali terjun untuk suri rumah. Juga boleh diaplikasi oleh sura rumah yang rajin tolong isteri di dapur.

Namanya Tom Yam Madam Pum yang viral. Mudah. Terjun semua dalam periuk. Semua ada. Lauk dan sayur sekali. Sonang kerja omak, nak.

Cara nak masak ala chef tak bertauliah ni, kalian tengok kat bawah ni ya. Selamat mencuba. Sawadikap.

RESEPI TOM YAM MENGGUNAKAN PES TOM YAM MADAM PUM VERSI SURI RUMAH MAHU CEPAT 


Bahan utama ialah ayam Kak Nab guna ayam sahaja sebab orang dalam rumah semua alah denhan seafood. Potong kecil-kecil dan bersihkan dengan selawat.



Ini bahan apa adanya setakat ini. Boleh saja kalian tambahkan daun kesum, bunga kantan, brokoli, capsicum dan aoa saja yang sesuai dicampur bersama tom yam.



Panaskan air di dalam periuk. Sebab mahu cepat, Kak Nab tadah terus air panas daripada mesin Coway.


Bila air mula mendidih, masukkan bawang merah, bawang putih, bawang holland, serai dan daun limau purut.



Apabila bau bawang sudah naik, masukkan pula ayam.


Lapar punya pasal. Tutup periuk, kuatkan api. Bagi cepat masak.



Eh. Tak perasan tak sempat ambil gambar masukkan sayur. Kahkahkah. Lantaklah. Ni nak tunjuk cara masukkan pes tom yam pula.


Bila semua dah masuk. Tambahkan air perahan limau nipis. Dan garam secukup rasa.




Walla. Inilah pes tomyam yang kak nab gunakan. Kirim daripada kawan yang baru balik daripada Kedah. Tom Yam Madam Pum.

==========

Kelas Asas Online Blog juga boleh dilakukan tanoa suri perlu keluar meninggalkan anak-anak di rumah. Mudah. Hanya di hujung jari anda. Cikgu akan mengajar menggunakan medium grup whatsapp.

Tiada yang perlu gusar. Kelas berjalan selama 20 hari. InshaAllah bakal siap 44 entri jika fokus dan ikut jadual.


Apa yang akan diperolehi jika sertai KELAS BLOG ABDR

1. Akan dibimbing langkah demi langkah untuk siapkan blog.

2. Dapat ikuti nota penulisan di kelas walaupun sudah selesai kelas

3. Latihan 44 entri pertama membantu konsisten menulis di blog

4. Dapat bertukar link dengan alumni pelajar. Hampir 2K pelajar bawah kumpulan sokongan Akademi Bekerja Di Rumah.

4. Jika masih ada apa-apa pertanyaan tentang blog, Guru Online akan bantu jawab walaupun sesi kelas telah tamat.

5. Dapat menjana pendapatan melalui blog, dan juga boleh rekomen rakan untuk join kelas ini dan akan dapat komisen.

Zainab Norazman
Pengurus Online ABDR
Whatsapp : 0168495982
Emel : zainabnorazman@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...